Teknik Bilgiler

Stem Nedir?

STEM Nedir ? Bu aralar sıkça duyduğumuz kavramlardan biri Maker diğeri ise STEM. Bu yazıda STEM kavramını açıklayacağım.Dünya eğitim gündemini incelediğinizde bütün dünyada üzerinde en çok durulan kavramlardan birisinin STEM olduğu görülmektedir.

STEM’i açarsak ; Science-Fen, Technology-Teknoloji, Engineering-Mühendislik ve Mathematics-Matematik alanlarının baş harflerinden oluşmakta ve bu alanların birbirine entegre edilmesi anlamına gelmektedir.

STEM küçük yaşlarda sahip olduğumuz “üretkenliği” ortaya çıkarmaktadır. Problem ve proje odaklı çalışan, çocuklardaki “merak” duygusundan yola çıkarak çözümler bulmaya odaklanan, muğlak bir problem veya ihtiyacın giderilmesini sağlayan,kavramları ileri taşıyan sistemdir. Üretkenlik 10-11 yaşlarına kadar maksimum seviyededir. Sonrasında gelişmediği takdirde ne yazık ki bu özellik giderek azalmaktadır.

Maker hareketi ise teknoloji ile “kendin yap” kültürünün birleşmesinden oluşan, dünyada hızla yayılan bir akımdır. Öğrencilere, eğitimi tüketen kişiler olmaktansa üreten kişiler olmaya davet eden, eğitimde dönüşümü sağlayan bir harekettir. Öğrencilerin üretkenliği teşvik edilirse, kendi kendilerini yönlendirebilen ve bağımsız öğrenen kişiler olabilirler. Maker Hareketi öncülerinden Dale Dougherty’nin tanımına göre,

“Maker ruhunun” temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, yoğun ezber, bilgi yerine deneyim vardır.”

Elbette ki Maker hareketi sadece çocuklar için değil üreten herkes için vardır.

STEM kavramına tekrar dönecek olursak, mevcut eğitim yaklaşımı; fen, matematik ve teknoloji içeriklerini öğrencilere birbirinden kopuk olarak vermektedir.  Buna bir anlamda “Geleneksel STEM” de denilebilir. Fizik, kimya, biyoloji (science) ve matematik (math) gibi temel bilimlerin ortaya koyduğu kuramsal bilgileri alıp, teknoloji (technology) ve mühendisliğin (engineering) pratiği ile harmanlayarak yapması gerekmektedir.

STEM Çalışmalarına Kim Öncülük Ediyor?
 
Maker hareketinin gelişmesi ve desteklenmesi için şu an birçok web sitesi ve atölye çalışmaları yapılmaktadır. STEM çalışmaları ise İstanbul’da STEM Çocuk atölyesinde yapılmaktadır. Bu atölye misafirlerine temel elektronik ve robotik çalışmaları yapma, serbest proje üretimi, 3D yazıcılarla çalışma imkanı sunmaktadır. Yalnızca çocuklara yönelik değil atölyede her seviye ve yaş grubuna uygun çalışma ortamı bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir