Teknik Bilgiler

Arduino Çeşitleri ve Programlama

Elektronik ve bilişimin hayli revançta olduğu günümüz dünyasında Arduino önemli bir yere sahiptir.Geniş kütüphane desteği sayesinde birçok karmaşık işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilmesi , yorumlamalı bir dili olmadığından oldukça hızlı çalışabilmesi , benzerlerine göre fiyatının oldukça uygun olması Arduino ‘ nun elektronik ve bilişimin ortak dünyasında önemli bir yere sahip olmasının nedenlerinden sadece bazılarıdır.
Arduino ‘ ya böyle bir kısa giriş yaptıktan sonra artık Arduino ‘ yu daha yakından tanımaya başlıyalım.

Arduino Nedir ?

Arduino üzerinde Atmega 328 mikrodenetleyicisi bulunur. Tabi mikrodenetleyici bazı modellere göre değişiklik gösterebilir , bunu ilerde anlatacağım. Temel olarak yaptığımız işlem , bilgisayar üzerinden bu mikrodenetleyiciyi programlamak ve giriş-çıkış pinlerini kullanarak istediğimiz devreyi tasarlamaktan ibarettir. Arduino ile analog ve dijital verileri işleyebilir , çıktı üretebiliriz.

Arduino ‘ yu çalıştırmak için USB girişinden bağlayabilir veya harici bir güç kaynağından da girişini yaparak çalıştırabiliriz , ancak kullanacağımız güç kaynağı en fazla 12V çıkışlı olması lazım ki kartımıza zarar vermeyelim. Arduino bize 5V ve 3.3V verir. Bu durum bizim çoğu elektronik elemanları çalıştırmamız için yeterlidir.
Bu kadar teorik bilgiyi verdikten sonra isterseniz gelin birde kısaca Arduino çeşitlerini inceleyelim.

Arduino Çeşitleri

Arduino kartlarının birçok çeşidi bulunuyor. Temel olarak bütün kartlarda benzer bileşenler olmakla beraber mikrodenetleyici modelleri , giriş/çıkış pinleri ve dahili modüllerin sayısı , boyut , çalışma gerilimleri gibi farklılıklara sahipler.

Arduino UNO :

Üzerinde Atmega 328 mikrodenetleyici , USB bağlantı portu , güç regülatörü ve 16 mhz kristal bileşenler bulunuyor. Üzerindeki seri-USB dönüştürücü sayesinde USB portu üzerinden hem programlanabilmekte hem de bilgisayar ile seri portu üzerinden iletişim kurabilmektedir. Kart USB üzerinden ve adaptör girişinden beslenebiliyor.

Arduino MEGA :

Üzerinde Atmega 2560 mikrodenetleyicisi bulunuyor. 54 dijital giriş-çıkış pinine , 16 analog girişe , 4 donanımsal seri porta ve 16 mhz kristal osilatöre sahip. Hem USB üzerinden hem de DC adaptör üzerinden beslenebiliyor. Genel olarak Arduno UNO ile aynı özelleklere sahip olan kart daha fazla pine sahip olmasından dolayı daha büyük projelerde tercih ediliyor.

Arduino LİLYPAD :

Lilypad elbiseler ve kumaş üzerine dikilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Böylelikle giyilebilir şekilde tasarlanabilecek ilginç projelerde kullanılabiliyor. Üzerinde Atmega 168V mikrodenetleyicisi bulunuyor.

Arduino ETHERNET :

İnternet bağlantılı projeler yapabilmek için bir Ethernet çipi ve Ethernet portu bulunuyor. Mikrodenetliyici olarak Atmega 328 modeline sahip olan kart üzerinde ayrıca SD-Kart yuvasıda var.

Arduino BLUETOOTH :

Bluetooth protokolüyle haberleşen uygulamalar yapmak için ideal olan Arduino BT üzerinde bir Bluetooth modülü bulunmaktadır. Bu modül aynı zamanda Arduino ‘ nun da Bluetooth üzerinden programlanabilmesi için kullanılabiliyor.Ayrıntılı bilgiyi Arduino web sitesinde bulabilirsiniz.

Arduino MİNİ :

Devre tahtası (breadboard) üzerinde veya başka bir tasarıma entegre olarak çalıştırılabilecek şekilde tasarlanmış Arduino modelidir. Üzerinde Atmega 168 veya Atmega 328 model mikrodenetleyici bulunuyor. Özellikle küçük boyutun önemli olduğu uygulamalar için idealdir.
Ayrıntılı bilgiyi Arduino web sitesinde bulabilirsiniz.

Arduino NANO :

Oldukça ufak ve devre tahtası üzerindeki uygulamalar için uygun şekilde tasarlanmış bir model olup üzerinde Atmega 328 veya Atmega 168 mikrodenetleyicisi , gerilim regülatörü , seri – USB çevirici çipi , DC gerilim giriş portu ve mini USB portu bulunuyor.

Arduino LEONARDO :

Arduino Leonardo üzerinde Atmega 32u4 mikrodenetleyicisi barındıran ve USB bağlantısı için ayrıca bir çipe gerek duymayan Arduino kartlarından birisidir. Üzerinde 20 dijital giriş/çıkış , 12 analog girişi olan kart üzerindeki mikrodenetleyici yüzeye montaj kılıfa sahip. USB bağlantı yetenekleri sayesinde Leonardo bilgisayara fare veya klavye olarakda bağlanabiliyor.Ayrıntılı bilgiyi Arduino web sitesinden öğrenebilirsiniz.

Arduino ESPLORA :

Esplora diğerlerinden farklı olarak üzerinde çeşitli sensörler barındıran bir Arduino kartı. Kart üzerindeki sensörler sayesinde başka eklentilere ve fazla elektronik bilgisine ihtiyaç duymadan birçok uygulamayı gerçekleştirmek mümkün. Esplora üzerinde kaydırmalı potansiyometre , ışık ve ses sensörü , sıcaklık sensörü , ses üretici , 2 eksenli mini analog joystick , 3 renkli led ve bir ivme ölçer bulunuyor. Esplora üzerinde de Leonarda ‘ daki gibi Atmega 32U4 AVR mikrodenetleyici bulunuyor. Sahip olduğu mikro USB bağlantısı ile bilgisayara bağlandığında fare veya klavye gibi davranabilen uygulamalar geliştirilebilir.

Arduino Programlama

Arduino programlama dili C tabanlı bir dildir. Yani C , C++ , C# gibi programlama dilini bilen arkadaşlarımız Arduino programlama konusunda zorluk çekmiceklerdir. Ancak tabikide C , C++ , C# bilmeyen ve daha önce hiç kullanmamış olan arkadaşlarımız hemen telaşa kapılmasın . Birkaç basit uygulamayla bu arkadaşlarımızında Arduino programlamayı rahatlıkla öğreneceklerdir. Arduino ‘ nun en sevdiğim yönü de zaten bu. Profesyonel bir programlama bilgisi istemiyor. Tabi projelerimizde sadece program bilgisi değil bunun yanında birazda devre kurma , devre oluşturma bilgimizinde olması gerekiyor. Sizlere tavsiyem eğer hiç elektronik devre ve malzeme bilginiz yoksa öncelikle birazcık bu konular üzerinde çalışıp daha sonra Arduino kullanmaya başlamanız. Şimdi de Arduino programla için gerekli aşamalardan bahsedelim.

Arduino programlamada ihtiyacımız olan ilk şey program derleyicisidir. Peki nedir bu derleyeci ? Bizim yazdığımız kodları yani Arduino ‘ ya yaptırmak istediğimiz komutları makine diline çeviren Arduino ‘ nun anlayacağı çeviren programdır. Aşağıdaki linke tıklayarak doğrudan derleyicinin sayfasına gidip oradan indirebilirsiniz.

Derleyici

İndirdiğimiz derleyeciyi bilgisayarımıza kurduktan sonra artık Arduino ‘ yu programlamaya hazırız diyebiliriz. Arduino ‘ yu USB kablosu ile bilgisayara bağladıktan sonra Arduino ‘ muz kullanıma hazır. Artık proje yapmaya başlayabilirsiniz. Yazımın burada sonuna geldim bir sonraki yazımda buluşmak üzere hoşçakalın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir